Jurnalism şi Investigaţie

Jurnalism Investigatie

Jurnalism şi Investigaţie

Înveți cum poți să folosești tehnologia pentru a-ți alege responsabil sursele de informare corecte, cum să faci distincția între adevăr și minciună (fake news) și mai ales cum să recunoști tehnicile de manipulare și propaganda din mass-media. Afli despre importanța jurnalismului independent, cum se construiește un comunicat de presă, tehnici de investigație și modul în care poți construi o campanie publică pentru a promova o cauză socială.

Ştiai că: La ateliere ai șansa să intri tu însuți în pielea unui jurnalist, învățând ce metode și tehnici de investigație folosește zi de zi în munca sa pentru a-ți oferi materiale jurnalistice obiective și de calitate?

Vino la ProFest și află mai multe!

Cum sa fii jurnalist (de investigație) la tine acasă

Emilia Șercan este jurnalist de investigație și lector la facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru Curierul Național, Evenimentul zilei, Grupul Realitatea-Caţavencu, iar acum are o colaborare permanentă cu site-ul PressOne. A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la Editura Polirom, intitulată “Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

În ultimii doi ani a lucrat la o serie de subiecte care au vizat tezele de doctorat plagiate ale mai multor oameni politici sau înalți funcționari publici ai statului.

Oferta de informație pe care publicul o are la dispoziție este atât de variată și diversificată, încât, de multe ori, articole care prezintă realități deformate, inexacte sau chiar false, sunt tratate ca evenimente sau fapte certe de către cititorii de bună-credință.

La ProFest, Emilia își propune în primul rând să explice ce înseamnă să fii cititor profesionist de presă. Învățând să citești presa într-o manieră profesionistă, este foarte ușor să deprinzi mecanisme de verificare a informațiilor și chiar de aflare a unor date noi.

Participanții la atelier vor afla câteva modalități practice prin care pot avea un rol activ în societate făcând ei înșiși demersuri pentru a afla informații. În țările occidentale, conceptul de jurnalism cetățenesc este unul extrem de dezvoltat, motiv pentru care ne dorim să înțelegeți mai bine presa, dar și să vă încurajăm să vă luați libertatea de a face demersuri jurnalistice și investigative proprii.


Jurnalism cetățenesc. Cum poți da tu știrile zilei?

Cu o experiență mare în trusturi naționale de presă, Ramona a dezvoltat unele dintre cele mai importante proiecte din ultimul deceniu în media românească. Fost reporter la Evenimentul zilei, a lucrat în trustul Adevărul, fiind redactor-șef adjunct Adevărul de Seară Moldova și redactor șef Adevărul Moldova - ziarul național din Republica Moldova pe care l-a construit de la zero.

Editorialist la Revista 22, unul dintre cele mai vechi și puternice branduri de publicații de politică&cultură, din presa independentă, revistă lansată în 1990, imediat după Revoluție, Ramona a lansat în noiembrie 2016 la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ”Dosarele Securității. Marian Munteanu și Miron Cozma versus Piața Universității”, o carte scrisă în baza a două anchete jurnalistice pe care le-a publicat, anul trecut, în ziarul Adevărul, în care i-a deconspirat pe Marian Munteanu și pe Miron Cozma, publicându-le dosarele de foste surse ale Securității.

În mai 2017, a lansat, la Târgul Internațional de Carte Bookfest, ”Noaptea, ca hoții!”, o carte pe care a scris-o despre protestele, dar și despre frământările sociale și jocurile politice și juridice de după Ordonanța 13.

În cadrul atelierului său, participanții vor învăța, în primul rând, cum să își selecteze informațiile pe care le primesc din presa clasică, cum să își dea seama care sunt fake news-urile, cum pot verifica singuri unele dintre aceste informații. Apoi, li se va explica cum pot face jurnalism cetățenesc. Concret, cum pot da ei, cetățeni obișnuiți, știrile zilei. Cum pot face ei, oamenii obișnuiți, agenda publică. Cum pot verifica informațiile, cum trebuie să le scrie corect, astfel încât să atragă atenția publică, dar și reacția autorităților. Cum pot obține informații publice de la instituțiile statului (cum formulează cererile, care sunt informațiile publice, în cât timp trebuie să le fie puse la dispoziție, în baza căror legi să ceară aceste informații, ce pot face dacă o instituție public refuză să le răspundă).

De ce mai au nevoie, în afara unor informații, pentru ca acestea să aibă un impact public mare (fotografii, videouri) și să stârnească reacții. Ce să facă atunci când au în față o informație care lor li se pare interesantă și vor să o împărtășească cu cât mai mulți oameni. Cum pot schimba lucrurile în bine pornind de la o informație. Cui trebuie să se adreseze, ce pași concreți trebuie să urmeze. Cum se urmărește, de fapt, firul logic într-o informație care trece de nivelul de simplă discuție într-un cerc de prieteni și ajunge până la a schimba lucruri importante în sistemul public. Cum să își construiască un blog și cum să scrie pe el pentru a nu fi doar ”un alt blog” de pe piață, cum să scrie/explice informațiile pe care le au pe paginile personale de pe rețelele sociale. Cum se pot folosi de Facebook, de exemplu, pentru a avea vizibilitate.Educatie Metode Nonformale
Creatie
Europa Diaspora
Jurnalism Investigatie
Digital
Transparenta
Sanatate
Ecologie
Antreprenoriat
Juridic

Cu sprijinul:
Primaria Orasului Rasnov Centras Dream Catchers Grupul Iubim Brasovul Eventhor


Sponsori:
Bottari Litoralul Romanesc Workspace Studio Tour X EXC - Express &  Logistics Grill Market AVINCIS


Parteneri media:
The Epoch Times Romania Radio Romania Cultural ROCK fm TVR Cluj Iubim Brasovul Tv Online Ghid Local Brasov NewsBV.ro Creatif - creative web solutions

Info: Prima ediție a ‘’ProFest – un festival al cunoașterii’’ se amână pentru anul 2018.