Europa și Diaspora

Europa Diaspora

Europa și Diaspora

Înțelegi care sunt beneficiile statutului de cetăţean european, valorile europene şi drepturile omului, în timp ce afli despre oportunități de internship în instituțiile europene, programe de schimburi culturale, vizite de studiu și finanțări pentru afaceri inițiate local.

Ştiai că: Uniunea Europeană oferă timp de 2 ani tinerilor un permis de călătorie gratuit cu trenul în toată Europa prin programul "Discover Europe"?

Vino la ProFest și află mai multe!

Obiective de dezvoltare durabilă

Alexandra Șuțu, președintă AIESEC Craiova în 2016 și actuală vicepreședintă PR și Comunicare externă AIESEC România, ne va învăța cum putem contribui la "Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă", un program de acțiune globală care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social și de mediu.

Central Agendei 2030 se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale: Fără sărăcie,/ Foamete „zero”, / Sănătate și bunăstare, / Educație de calitate, / Egalitate de gen, / Apă curată și sanitație, / Energie curată și la prețuri accesibile, / Muncă decentă și creștere economică, / Industrie, inovație și infrastructură, / Inegalități reduse, / Orașe și comunități durabile, / Consum și producție responsabile, / Acțiune climatică, / Viață acvatică, / Viață terestră, / Pace, Justiție și instituții eficiente, / Parteneriate pentru realizarea obiectivelor.


Rolul cetățenilor în promovarea valorilor și unității europene. De ce are Europa nevoie de noi?

Membru fondator al asociației „Centrul de Studii în Idei Politice”, Mihail este lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și membru fondator al „Pulse of Europe – București”.

Atelierul constă în vizionarea filmului „The Great European Disaster” și discuții interactive cu participanții prin care se vor identifica rădăcinile discursului eurosceptic din România și alternativele de dezvoltare post-Brexit ale Uniunii Europene. Pornind de aici, vom încerca să vedem care este utilitatea unei implicări active a societății civile din România în promovarea unității europene și dacă Pulse of Europe (mișcare paneuropeană de susținere a unității europene) corespunde necesităților actuale.Mihai N. Tudorică a fost de-a lungul timpului voluntar AIESEC vp HR, trainer, organizator proiecte, Marketing Manager World Vision, antreprenor, 7 ani de zile emigrant: Portugalia, Norvegia, Mozambic; el este inițiatorul grupului de Facebook ’’600.000 pentru România’’ și responsabil de unirea celor 2 grupuri (600k și Rezistența).

Mariana Rada are 12 ani experiență de muncă în diverse corporații din domeniul financiar, coordonare echipe, training, fundraising și a fost voluntar în mai multe fundații comunitare, dar și emigrant 5 ani de zile: Slovacia, UK, Franța; momentan face parte din echipa de organizare a festivalului ProFest.


“Vrem o țară ca afară”

Forum participativ cu facilitatorii Mihai N. Tudorică și Mariana Rada, ambii având experiența dată de anii petrecuți în afara țării.

"Dacă vrem o țară ca afară, trebuie să ne facem datoria de cetățeni. Diferența este dată de detalii. Asta înseamnă de la respectarea celor mai mărunte legi (centura, trafic, bun simt, etc) până la conștientizarea drepturilor și datoriilor derivate din meseria de cetățean."

În cadrul forumului vom încerca să găsim împreună răspunsuri la întrebări precum:

  • cum este/a fost experiența de a trăi în afara țării?
  • de ce ai plecat?
  • de ce te-ai întors / de ce te-ai întoarce?
  • cum sunt priviți românii de către celelalte naționalități?
  • cum privește un român din afara țării situația din interior (ce acces la informații are/cum se informează/cum reacționează)?
  • ce ar trebui făcut să îmbunătățim imaginea României în afară?

Zilele Diasporei Râșnov – RePatriot. Știați ca avem peste 4 milioane de români în afara granițelor? Cum îi putem încuraja să vină acasă și/sau să investească acasă?

În urma conceptului lansat de RePatriot în 2016, anul acesta Zilele Diasporei Râșnov se vor ține în cadrul ProFest sub forma unui workshop organizat cu sprijinul primăriei și Fundației Romanian Business Leaders – prin RePatriot. Moderatorul forumului va fi Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot, iar speakeri vor fi Liviu Butnaru – Primar Oraș Râșnov, Mariana Ducar – Viceprimar Oraș Râșnov, Mirabela Miron și Valentin Făgărășian, ambii membrii RePatriot.

Marius Bostan are o experienţă vastă de management, ca membru în diverse consilii de administraţie al unor companii, fonduri sau organizaţii non-profit şi investitor în mai multe domenii. Ca antreprenor social, dar și ca expert, de peste 20 ani, este specializat în proiecte de dezvoltare locală, finanţare şi managementul companiilor. Este iniţiatorul implementării în România a finanţării proiectelor de dezvoltare prin obligaţiuni municipale, aducând prin aportul său surse de finanţare care au adus economii importante la bugetele locale.

Țara are nevoie de oameni cu inițiativă, buni meseriași care să aibă o atitudine occidentală faţă de muncă. Aceștia trebuie însă sprijiniți și administrația locală trebuie să fie alături de ei. Dacă vom reuși să apropiem Diaspora, vom observa că aceasta poate juca un rol major în dezvoltarea locală și poate sprijini conectarea puternică a orașului la oportunitățile din alte țări. Dezvoltarea orașului Râșnov depinde de investiții și de întreprinzători. Vom discuta concret despre oportunitățile de afaceri din Râșnov, cum le poți valorifica, dezvolta, finanța și cum poți lega parteneriate.


Care sunt avantajele studiilor în străinătate și cum poți ajunge student la o universitate din afară?

După ce a absolvit Facultatea de Sociologie în Anglia ca șefă de promoție, Silvana Stoicescu a continuat să exploreze domeniul științelor sociale urmând studiile de masterat la UCL, și s-a alăturat echipei EDUCATIVA pentru a le facilita accesul și altor tineri la universitățile de top din străinătate. Convinsă că o educație interdisciplinară te ajută să îți dezvolți atât abilitățile profesionale, cât și inteligența emoțională, își dedică timpul elevilor care doresc să își construiască viitorul într-o lume deschisă, cu traiectorii diverse spre progres.

Prin promovarea unor metode cât mai creative de predare, a unui sistem de feedback real de la profesor la elev și susținerea unei relații de colaborare între cadrele didactice, beneficiari și părinți, educația din România are multe idei de preluat și adaptat de la învățământul din străinătate.

Atelierul său va prezenta multiplele posibilități de dezvoltare oferite studenților din diverse țări din Europa și America. De la internshipuri, la schimburi de experiență pe alt continent sau posibilități de cercetare în timpul anului academic, vom analiza gradul de satisfacție al studenților care aleg să urmeze cursurile în străinătate. Această prezentare va permite participanților să cunoască tehnici de predare din alte sisteme, ceea ce poate constitui o sursă de inspirație pentru toți pasionații de învățare formală și non-formală.


Expozitia „Un vizionar american: Viaţa şi vremurile lui John F. Kennedy” adusă de US Embassy.

Împreună cu U.S. Embassy Bucharest vă invităm să vizitați o valoroasă expoziţie foto dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea preşedintelui John F. Kennedy.

„Un vizionar american: Viaţa şi vremurile lui John F. Kennedy” reuneşte imagini din colecţiile Bibliotecii Prezidenţiale John F. Kennedy, ale Fundaţiei Bibliotecii John F. Kennedy, ale Getty Images, din colecţii private şi din arhivele familiei Kennedy. Toate aceste imagini ilustrează dramatismul vieţii lui John F. Kennedy.

Bazată pe cartea “JFK: O viziune pentru America’’, publicată de istoricul Douglas Brinkley şi de nepotul lui JFK, Stephen Kennedy Smith, expoziţia va fi deschisă în toate cele trei zile ale festivalului, în perioada 25 - 27 August 2017, vizita fiind condiționată doar de achiziționarea biletelor/abonamentelor care permit intrarea la festival.

"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country." - John F. Kennedy, Inaugural Address, Washington, DC, January 20, 1961.Educatie Metode Nonformale
Creatie
Europa Diaspora
Jurnalism Investigatie
Digital
Transparenta
Sanatate
Ecologie
Antreprenoriat
Juridic

Cu sprijinul:
Primaria Orasului Rasnov Centras Dream Catchers Grupul Iubim Brasovul Eventhor


Sponsori:
Bottari Litoralul Romanesc Workspace Studio Tour X EXC - Express &  Logistics Grill Market AVINCIS


Parteneri media:
The Epoch Times Romania Radio Romania Cultural ROCK fm TVR Cluj Iubim Brasovul Tv Online Ghid Local Brasov NewsBV.ro Creatif - creative web solutions

Info: Prima ediție a ‘’ProFest – un festival al cunoașterii’’ se amână pentru anul 2018.