Transparență

Transparenta

Transparență

Descoperi ce este transparenţa în administraţia publică şi de ce joacă un rol-cheie în asigurarea cheltuirii responsabile a banului public, prevenirea corupţiei şi accesul neîngrădit al cetăţenilor la informaţiile de interes public.

Ştiai că: Fiecare cetățean plătitor de taxe este în primul rând un finanțator al statului, ceea ce înseamnă că are dreptul să fie informat despre cum este cheltuită investiția sa?

Vino la ProFest și află mai multe!


Luca Ciubotaru este jurist și a fost unul dintre cei doi delegați de tineret ai României la Organizația Națiunilor Unite, dar și Consilier Guvernamental. Recent a derulat un proiect de educație juridică pentru aprox. 4100 de liceeni și a înființat în municipiul său natal un grup civic de inițiativă care își propune să crească implicarea cetățenilor în viața comunității și să promoveze o guvernare deschisă.

La festival vine să susțină 2 ateliere pe tema Transparență.


Transparența în instituții publice și instrumentele cetățenilor

În cadrul atelierului se vor prezenta într-un mod cât mai practic drepturile pe care cetățenii le au în raport cu instituțiile publice, cum pot aceștia afla și înțelege deciziile luate de instituții, dar și alte informații care îi privesc în mod direct, cum sunt cele legate de cheltuirea banilor publici.

Vor fi explicate și instrumentele (juridice, informaționale, tehnice) disponibile în prezent, astfel ca la finalul atelierului participanții să le poată folosi pe deplin pe plan local (în localitatea lor natală, spre exemplu) sau la nivel central, în funcție de temele de care sunt interesați.

Printre acestea se numără:

  • Dreptul de acces la informații de interes public, dreptul de petiționare, termene legale de răspuns, modele de solicitări, legislația privind transparența decizională, obligațiile instituțiilor publice de afișare a informațiilor (concursuri pe funcții publice, achiziții publice), transparența veniturilor partidelor politice etc;
  • Date generale despre viața asociativă și oportunitățile pentru aceasta.

Cum funcționează instituțiile publice? Cine și ce atribuții are și care este legătura noastră, a cetățenilor, cu acestea?

Luca vorbește despre arhitectura instituțiilor publice cu rolurile și reponsabilitățile fiecăreia dintre ele pentru a ajuta participanții să înțeleagă raporturile dintre ele și să se adreseze direct instituției sau decidentului competent să rezolve o anumită problemă identificată de un cetățean.

Atelierul va explica într-un mod simplu aspecte care țin de Constituția României, instituții fundamentale (Parlament, Președintele României, Guvern, puterea judecătorească, instituții autonome), rolul și atribuțiile lor. Atelierul va fi unul interactiv, cu explicarea directă a relevanței practice a fiecărui element prezentat, prin exemple din viața de zi cu zi.


Cum pui autoritățile (CNAIR/ex.CNADNR, Primăria) la treabă?

Alex Vâlvoi și Alex Ștefan sunt membrii fondatori ai asociației România fără gropi și cei care,începând cu anul 2015, pun autoritățile din domeniu la treabă. Ambii promovează educația rutieră, având ca motivație salvarea a 3.000 de vieți până în anul 2020.

Printre obiectivele asociației se numără:

  • cunoașterea drepturilor și obligațiilor de utilizator al infrastructurii rutiere;
  • cunoașterea legislației (544/2001, codul rutier etc.);
  • conștientizarea importanței legii 544/2001 și a necesității implicării în atragerea atenției autorităților în remedierea problemelor de infrastructură;
  • aplicarea legii și respectarea normelor de siguranță rutieră.

Despre acestea vă vor vorbi în cadrul atelierului cu care sunt prezenți la festival la tema Transparență.


​Clientelismul politic - cum se dau și cine ia banii românești pentru investiții

Expert în bună guvernare și procese electorale, Septimius Pârvu are o experiență de peste 8 ani în coordonarea proiectelor de activism civic și monitorizarea alegerilor. Din 2011 se ocupă de analizarea modului în care se cheltuie banii publici pentru investiții și care este legătura cu posibila finanțare ilegală a partidelor. Astfel, a răscolit milioane de rânduri de baze de date, firme, acționari, achiziții publice și donații de partide.​

Pentru că îi place să împărtășească experiențele sale, din 2012 coordonează Școala pentru Democrație, un program dedicat tinerilor​​ și profesorilor care vor să se implice activ în comunitățile din care provin.​

Te invităm la un atelier aplicat în care îți vom arăta ce se întâmplă cu banii românești destinați investițiilor publice și despre cum toate partidele politice i-au folosit ca un mijloc de susținere a propriilor primari prin reguli neclare și alocări clientelare.

Îți povestim de ce în 2007 aveai șanse de 2 ori mai mari să iei bani de la guvern pentru drumuri, apă sau canalizare dacă erai primar de la putere decât dacă făceai parte din opoziție sau de ce în 2012-2016 aveai o șansă de 2 ori mai mare. În plus, îți vom prezenta pas cu pas achiziții publice netransparente, firme de partid și influența la nivel local în cheltuirea a câtorva miliarde de lei.Educatie Metode Nonformale
Creatie
Europa Diaspora
Jurnalism Investigatie
Digital
Transparenta
Sanatate
Ecologie
Antreprenoriat
Juridic

Cu sprijinul:
Primaria Orasului Rasnov Centras Dream Catchers Grupul Iubim Brasovul Eventhor


Sponsori:
Bottari Litoralul Romanesc Workspace Studio Tour X EXC - Express &  Logistics Grill Market AVINCIS


Parteneri media:
The Epoch Times Romania Radio Romania Cultural ROCK fm TVR Cluj Iubim Brasovul Tv Online Ghid Local Brasov NewsBV.ro Creatif - creative web solutions

Info: Prima ediție a ‘’ProFest – un festival al cunoașterii’’ se amână pentru anul 2018.