Ecologie

Ecologie

Ecologie

Afli despre importanța mediului în viețile noastre, despre acţiunile prin care poţi contribui ca cetățean la eforturile de protejare a mediului, ce înseamnă un stil de viaţă eco-friendly şi cum poţi demara în comunitatea ta campanii de conștientizare a nevoii de măsuri responsabile faţă de natură.

Ştiai că: Plimbările în natură și conexiunea cu plantele și copacii au un efect benefic asupra calității vieții, reducând stresul, riscul apariției bolilor, a depresiei sau a afecțiunilor psihice, în schimb oferind energia și starea de bine pe care le aduce apartenența la un ecosistem funcțional?

Vino la ProFest și află mai multe!

Ora Patrulei de Reciclare

Asociația Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată din 11 dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Practic, Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând, în acelaşi timp, eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu și cu standardele CENELEC aplicabile în domeniul tratării DEEE.

Andreea Idriceanu Calev este de meserie jurnalist şi lucrează în domeniul comunicării din 1996, atât în agenţii, cât şi în corporaţii. Cea mai nouă pasiune a sa este Asociaţia RoRec, ONG-ul unde este manager de comunicare de peste 8 ani și gestionează activităţile de comunicare externă şi proiecte speciale, precum Patrula de Reciclare.

La festival vine să ne prezinte un atelier format tip show tv cu întrebări și răspunsuri în cadrul căruia vor fi difuzate diferite informații, tips and ticks, despre colectarea și reciclarea deșeurilor electrice, protecția mediului, educație alternativă, responsabilitate socială, cu exemple de campanii de mediu internaționale. Va împărtăşi idei eco şi sfaturi pentru un stil de viață sănătos și în armonie cu natura, va avea invitați, un concurs pentru participanţi şi filmulețe reprezentative.


Protejarea pădurilor - schimbarea vine de la noi!

Andrei Şoroagă este preşedintele asociaţiei ”Cu verdele-n SUS” din Sibiu. Scopul asociației este determinarea unei atitudini proactive a comunităţii locale pentru prezervarea patrimoniului forestier, precum şi intervenirea în cazul unor derapaje ale autorităţilor din acest domeniu. "Vrem să redăm încrederea în bunul simţ şi în verticalitate, iar pădurea ne este cel mai bun exemplu pentru asta."

Este cunoscut faptul că există o presiune uriaşă asupra pădurilor din Romania, atât prin tăieri ilegale, cât şi prin exploatări forestiere intensive. La atelier veţi afla mai multe despre situaţia actuală a pădurilor din ţară, precum şi exemple ale unor iniţiative de succes, cu impact vizibil, venite din partea societăţii civile. Vom explora împreună variantele accesibile nouă, cetăţenilor, de a produce o schimbare în comunitate, devenind actori în protejarea pădurilor.


Salvează pădurea alături de Greenpeace. #ÎmpreunăPentruPăduri

Mădălina Stan, masterand în domeniul evaluării calității mediului, preocupată de protejarea naturii și mare iubitoare de păduri, vine la ProFest în calitate de reprezentant al Greenpeace România, alături de Ciprian Gălușcă, forest campaigner, activist de mediu, comunity organiser și în general pasionat de social justice pentru a susține atelierul „Salvează pădurea alături de Greenpeace. #ÎmpreunăPentruPăduri”.

În contextul schimbărilor climatice actuale pe care le resimțim constant, una dintre principalele resurse care ar putea duce la diminuarea acestui fenomen dispare sub ochii noștri în fiecare moment. Atunci când autoritățile nu își fac treaba așa cum ar trebui, singura soluție este ca oamenii să se unească și să ia atitudine. Cum puteți face acest lucru? Veți afla în cadrul atelierului susținut de Mădălina Stan și Ciprian Gălușcă de la Greenpeace România, ei împărtășindu-vă ce înseamnă să lucrezi într-un ONG de mediu care se luptă în fiecare zi cu autoritățile ignorante și mafia lemnului din România.

Principalele subiecte abordate:
  • Raportul tăierilor ilegale din România pentru anul 2016
  • Necesitatea implicării comunităților locale în problema defrișărilor ilegale
  • Cum te poți implica în diminuarea tăierilor ilegale de arbori – Ghidul tăierilor ilegale

Oana Bostan

Oana Bostan

Cum putem să îmbunătățim stilul de viață prin implicarea în consumul/producerea inteligent(ă) de Energie. Consumul responsabil - o joacă virtuală? De la Telecom la Inteligența Artificială? Să descoperim împreună un posibil viitor ce ar putea salva mediul prin producția de Energie. Implică-te!

Acesta este titlul atelierului, în cât de puține cuvinte a putut Oana să-l numească. Wanna Bee sau Plan Bee, cum îi spun prietenii, este un minunat inginer, cu peste 15 ani de experiență în companii multinaționale, implicata în sute de negocieri și proiecte din domeniile externe de retail, producție și servicii IT, a dobândit, de-a lungul vremii, o privire de ansamblu asupra celui mai elementar lucru din viața noastră: Energia.

„Tehnologia combinată cu spiritul de inginer (de a îmbunatăți mereu sistemul de funcționare a lucrurilor) și spiritul civic, mă vor aduce în fața voastră la ProFest, să împărtășim idei de Ecologizare a Energie din 2017 pana în 2020... și mai ales după!”

Principalele subiecte abordate în cadrul atelierului vor fi:
  • Eficiența Energiei solare inteligente – îmbunătățirea securității infrastructurii, evitarea accidentelor, vizibilitate crescută
  • SMART METERING: Contoare inteligente pentru majoritatea consumatorilor de energie
  • Din Gunoi – Energie. Un exemplu de best practice cu idei de workshop


Revitalizarea satelor depopulate

Proiectul SalvaSat va fi prezentat la festival de către un reprezentant al ONG-ului Alternative Rurale și are ca scop repopularea satului Alun din comuna Bunilă, județul Hunedoara, sat unic în România, satul de marmură. Acesta a fost mândria din Ținutul Pădurenilor și de aici provine marmura folosită la ridicarea Casei Poporului și a turnului Eiffel, momentan existând doar 4 persoane care mai trăiesc în sat, o biserică de marmură unicat în România și una din lemn, monument istoric încadrat în clasa B.

Al doilea speaker va fi Denisa Tămăslăcaru, ‘’fata cu valiza’’ așa cum este cunoscută, ea fiind cea care a rezonat foarte bine cu idea proiectului SalvaSat, un proiect de reabilitare din România, de amploare și de durată, unde este nevoie de minți deschise şi dornice de schimbare. Vor fi folosite diferite alternative ecologice pentru a trezi satul la viață, motto-ul Denisei fiind chiar ’’Sus cu viața!’’.

Agenda Salvasat cuprinde un set important de propuneri de reformare precum:


Turismul verde” - alternativa regenerativă a comunității

Acesta atrage în mod deosebit locuitorii marilor aglomerări urbane, dar nu numai. Atât prestatorii, cât şi turiştii, încearcă o armonizare a interesului pentru o vacanţă excelentă cu dorinţa de a îmbunătăţi impactul acesteia asupra mediului înconjurător. Aceasta activitate specifică de tip "new concept" atrage din ce în ce mai mulţi turişti an de an, făcându-i pe aceștia să descopere libertatea şi facilitatea practicării turismului în spaţiul rural. În general, aceşti turişti doresc condiţii de cazare şi viaţă tipic rurale, un grad de confort decent, preparate culinare tradiţionale şi specifice regiunii în care se află, aşteptând o diversificare în timp a ofertei.


Agricultura ecologică

Agricultura ecologică urmăreşte armonizarea interacţiunilor dinamice dintre sol, plante, animale şi om sau, cu alte cuvinte, dintre oferta ecologică, economică şi socială a agroecosistemelor şi nevoile umane de hrană, îmbrăcăminte şi de locuit.

Fiind un tip de agricultură durabilă, scopul agriculturii ecologice poate fi exprimat prin maximizarea producţiilor şi minimizarea efectelor secundare negative ale activităţilor agricole. Sistemele agricole cele mai eficiente sunt asemănătoare ecosistemelor care, de obicei, conţin atât plante, cât şi animale, iar diversitatea şi numărul animalelor sunt strict condiţionate de potenţialul fotosintetizant al mediului lor de viaţă. Orice modificare, în plus sau în minus, a raportului plantă/animal este dăunătoare ca urmare fie a supraproducţiei vegetale, fie a subnutriţiei animalelor.Educatie Metode Nonformale
Creatie
Europa Diaspora
Jurnalism Investigatie
Digital
Transparenta
Sanatate
Ecologie
Antreprenoriat
Juridic

Cu sprijinul:
Primaria Orasului Rasnov Centras Dream Catchers Grupul Iubim Brasovul Eventhor


Sponsori:
Bottari Litoralul Romanesc Workspace Studio Tour X EXC - Express &  Logistics Grill Market AVINCIS


Parteneri media:
The Epoch Times Romania Radio Romania Cultural ROCK fm TVR Cluj Iubim Brasovul Tv Online Ghid Local Brasov NewsBV.ro Creatif - creative web solutions

Info: Prima ediție a ‘’ProFest – un festival al cunoașterii’’ se amână pentru anul 2018.